vSphere, ESXi ve vCenter Farkı


 

Sanallaşatırma çözümlerinin lideri konumda olan VMware, donanım maliyetini azaltması ve ölçeklenebilir bir yapı sunması nedeni ile bugün her işletmenin olmazsa olmazı haline gelmiş durumda. Sanallaştırma sistemleri, sadece maliyet değil veri kaybı risklerini ortadan kaldırmak, kesinti süresini azaltmak ve bir felakete müdahale ve kurtarma ile ilgili kolay yanıtlar vermek gibi eşsiz çözümler sunar. VMware, kurumsal yapılarda en çok kulanılan vSphere, vCenter ve ESXi çözümleri ne anlama geliyor, aralarında ki farklar neler, hep beraber göz atalım.

vSphere, endüstri düzeyinde bir sanallaştırma platformu ve bulut tabanlı bir altyapı için temel teşkil ederken, vCenter Sunucusu, vSphere ortamlarını yönetmek için merkezi bir platformdur. Yalnızca birkaç tıklamayla kullanıcılara özel roller atamanıza, yeni VM’ler oluşturmanıza, vCenter Sunucu envanterinde arama yapmanıza vb. olanak tanır. Son olarak, ESXi, sanal makineleri (VM’ler) dağıtmak ve sunmak için bir araç sağlayan hiper yöneticidir.

ESXi Nedir?

ESXi, tek bir fiziksel ana bilgisayar kullanarak birden çok sanal makine oluşturmanıza ve yönetmenize olanak tanıyan bir hiper yönetici / bir tür sanallaştırma yazılımıdır. ESXi, doğrudan fiziksel bir makineye kurulur, yani çıplak metal bir hiper yöneticidir. Kendinden önceki ESX’ten farklı olarak ESXi, güvenliği büyük ölçüde artıran ve yönetimi basitleştiren herhangi bir genel amaçlı işletim sisteminden bağımsız olarak çalışır. Ek olarak, ESXi’nin mimarisi, dağıtım ve yapılandırma sürecini hızlandırmanıza olanak tanır.

ESX ile ESXi Farkı Nedir?

ESXi’nin yukarıda değinilen en önemli avantajlarından biri sağladığı güvenlik seviyesidir. ESX ve ESXi, işlevsellik ve performans açısından eşdeğerdir. Fark mimaride yatmaktadır. ESXi’de, Linux tabanlı hizmet konsolu, yeni uzak komut satırı arabirimleriyle değiştirildi. Bu, disk üzerindeki ayak izini 32 MB’nin altına düşürmenin bir yolunu sunar (ESX 3’teki 2 GB’nin aksine). Buna karşılık, daha küçük bir ayak izi, genel saldırı yüzeyini azaltmanıza olanak tanır.

vSphere nedir?

VMware tarafından tanımlandığı gibi vSphere, kurumsal ölçekte bir sanallaştırma platformudur. Aslında vSphere, VMware’in sanallaştırma ürünleri ve özellikleri paketinin marka adıdır. Bu çözüm, bütçenizi aşmadan temel olarak tüm iş gereksinimlerine uyacak güvenilir ve dayanıklı bir altyapı oluşturmanıza olanak tanır.

vSphere’in işlevselliği, mevcut veri merkezlerinin bulut bilişime geçmesine büyük ölçüde yardımcı olur ve performanstan ödün vermeden donanım kullanımını %5-15’ten %80’e kadar veya daha yükseğe çıkarmanın bir yolunu sunar. vSphere’in faydalarından biri, planlanmamış kesinti süresini azaltma ve depolama ve sunucu bakımı için gereken kesinti süresini tamamen ortadan kaldırma potansiyelidir.

vSphere vs ESXi Farkı

ESXi, tek bir fiziksel ana bilgisayar kullanarak birden çok sanal makine oluşturmanıza ve yönetmenize olanak tanıyan bir hiper yönetici veya bir tür sanallaştırma yazılımıdır. ESXi, doğrudan fiziksel bir makineye kurulur, yani çıplak metal bir hiper yöneticidir. Kendinden önceki ESX’ten farklı olarak ESXi, güvenliği büyük ölçüde artıran ve yönetimi basitleştiren herhangi bir genel amaçlı işletim sisteminden bağımsız olarak çalışır. Ek olarak, ESXi’nin mimarisi, dağıtım ve yapılandırma sürecini hızlandırmanıza olanak tanır.

ESXi’nin yukarıda değinilen en önemli avantajlarından biri sağladığı güvenlik seviyesidir. ESX ve ESXi, işlevsellik ve performans açısından eşdeğerdir. Fark mimaride yatmaktadır. ESXi’de, Linux tabanlı hizmet konsolu, yeni uzak komut satırı arabirimleriyle değiştirildi. Bu, disk üzerindeki ayak izini 32 MB’nin altına düşürmenin bir yolunu sunar (ESX 3’teki 2 GB’nin aksine). Buna karşılık, daha küçük bir ayak izi, genel saldırı yüzeyini azaltmanıza olanak tanır.

ESXi çalıştıran fiziksel bir makinenin işleme ve bellek kaynaklarının sanal bir temsili, ana bilgisayar olarak bilinir. İki veya daha fazla ESXi-bir küme halinde gruplandırılabilir. ESXi çalıştıran makineleri bir kümeden dinamik olarak ekleyebilir veya kaldırabilir ve ana bilgisayarlardan ve kümelerden işleme ve bellek kaynaklarını bir kaynak havuzları hiyerarşisinde bölümleyebilirsiniz.

vCenter Nedir?

VMware vCenter Server, sanal altyapınızın merkezi yönetimine olanak tanır. Görünürlüğü artıran ve hata önlemeye yardımcı olan tek bir konsoldan ana bilgisayarlarınızı ve sanal makinelerinizi kontrol edebilirsiniz.

vCenter Server, büyük ölçekli bir altyapıyı yönetiyor olsanız bile rutin işlemleri ve günlük görevleri optimize etmenize olanak tanır. Bu işlevle, ortamınızın temel bileşenlerinin yapılandırmasına ilişkin derinlemesine bir fikir edinirsiniz. vSphere İstemcisi, HTML 5 tabanlıdır ve herhangi bir tarayıcıdan vSphere’in temel işlevlerine erişmenizi sağlar.

Genel olarak, yüzlerce iş yükünü çalıştırabilir, böylece aynı ölçekteki fiziksel ortamı yönetmek için gereken çabayı iki kattan fazla azaltabilirsiniz. Ek olarak, vCenter Sunucusu artık VMware’in kendi Photon OS’sini çalıştırıyor, bu da herhangi bir üçüncü parti yazılımlara ihtiyaç duymanıza gerek duyulmamasını sağlıyor.

vSphere, ESXi ve vCenter

vSphere, fiziksel donanımın kaynaklarını sanallaştırmanıza ve toplamanıza izin vermek ve veri merkezinize sanal kaynak havuzları sağlamaktır. Buna karşılık, ESXi ve vCenter Server, vSphere’in bileşenlerinden ikisidir. Hiper yönetici olan ESXi, doğrudan fiziksel sunucularda çalışan sanallaştırma katmanıdır. Temel işlevi, ana bilgisayarın CPU, bellek ve depolama kapasiteleri gibi kaynaklarını birden çok VM’ye soyutlamaktır. vCenter Sunucusu, sanal altyapının merkezi olarak yapılandırılması, sağlanması ve yönetilmesi için bir nokta olarak adlandırılabilir. vCenter Server’ın işlevselliği, erişim izinlerini kontrol etmenize, performansı izlemenize ve bildirimleri ayarlamanıza olanak tanır. vCenter Server’a uzaktan bağlanmak için vSphere Client veya vSphere Web Client kullanabilirsiniz. vSphere Client ile herhangi bir Windows tabanlı PC’den bağlantı kurabilirsiniz, vSphere Web Client ise bir tarayıcıdan veya diğer işletim sistemlerinden vCenter Sunucusuna erişmenizi sağlar.

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski